Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Ευχές για το 2017



Καλή και δημιουργική χρονιά 

 

                                  ΜΕ ΥΓΕΙΑ 

                                                                 ΕΥΤΥΧΙΑ 

                                                                                     και αγαπημένους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ κοντά μας











                                                                                          

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

15ο ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ. ΜΙΑ ΦΙΛΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ


15ο ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ - 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Γιάννης Μόραλης – Χρήστος Καπράλος
Μια φιλία ζωής και τέχνης

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) 























Οι μαθητές του 15ου ΓΕΛ Πειραιά επισκέφτηκαν την έκθεση με τίτλο «Γιάννης Μόραλης – Χρήστος Καπράλος. Μία φιλία ζωής και τέχνης», που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο χώρο του Φάρου στο ΚΠΙΣΝ.

Οι δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν και συνδέθηκαν με φιλία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, και έκτοτε ανέπτυξαν σχέσεις φιλίας στη ζωή και το έργο τους. Μια επιλογή από 18 χάλκινα έργα του Καπράλου παρουσιάζονται πλάι σε μια μικρή αναδρομική του Μόραλη. 50 αριστουργήματα του ζωγράφου, που προέρχονται κυρίως από τη μεγάλη δωρεά του στην Εθνική Πινακοθήκη, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές, εικονογραφούν την πορεία από τα πρώιμα έργα του έως την κλασική αφαίρεση των τελευταίων χρόνων.

Η έκθεση δίνει έμφαση τόσο στα έργα των δύο αυτών μεγάλων καλλιτεχνών, όσο και στη μεταξύ τους σχέση, η οποία ακολουθεί μια παράλληλη πορεία. Οι δύο καλλιτέχνες ύστερα από την Αθήνα, ξαναβρίσκονται στο Παρίσι, όπου παρακολουθούν τα μοντέρνα κινήματα, αλλά παραμένουν πιστοί στις κλασικές αξίες. Το 1939 επιστρέφουν στην Ελλάδα, όπου συνεχίζουν τον διάλογό τους με τον κλασικισμό σε όλη την διάρκεια της Κατοχής. Τη δεκαετία του '50 οι δύο καλλιτέχνες αναζητούν και βρίσκουν την προσωπική τους μοντέρνα έκφραση: ο Μόραλης με τα επιτύμβια, ο Καπράλος με τα χάλκινα γλυπτά, που γεννιούνται από μία νέα τεχνική: φύλλα κεριού δουλεμένα με τη φωτιά. Είναι τα γλυπτά που το 1962 του χαρίζουν διεθνή αναγνώριση στην Biennale της Βενετίας. Οι δυο καλλιτέχνες, γείτονες και στην Αίγινα, δεν έπαψαν ποτέ να διαλέγονται με σύγχρονο πνεύμα με την ελληνική αρχαιότητα.















Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

15o ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ - 19 Οκτωβρίου 2016



15ο ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ - 19 Οκτωβρίου 2016
15 Ιστορίες κόμικς για την Αθήνα της Κατοχής
«Ένα Γλυκό ξημέρωμα»
Πολιτιστικό κέντρο “Μελίνα”









Οι μαθητές του 15ου ΓΕΛ Πειραιά επισκέφτηκαν την έκθεση με τίτλο «Ένα γλυκό ξημέρωμα», που προέρχεται από ένα αγραμμοφώνητο ρεμπέτικο τραγούδι του ελασίτη λοχαγού Νίκου Δημόπουλου-Τούντα. Το έγραψε με αφορμή το μπλόκο της Κοκκινιάς με τους εκατοντάδες νεκρούς, συλληφθέντες και βασανισθέντες. Αν και προδιαθέτει για κάτι εύθυμο κι ευχάριστο, οι στίχοι αποκαλύπτουν τη ναζιστική βαρβαρότητα. Ο Τούντας τραυματίστηκε λίγο αργότερα και δολοφονήθηκε στο κρεβάτι του από προδότες. Ένα πραγματικά γλυκό ξημέρωμα ήρθε με την απελευθέρωση της Αθήνας, αλλά ούτε κι αυτό διήρκεσε πολύ. Η πρώτη στροφή είναι χαρακτηριστική:

Ένα γλυκό ξημέρωμα
βαράγαν οι τσολιάδες
τα σπίτια μας μπλοκάρανε
με τους Γερμαναράδες









Στην έκθεση συμμετείχαν δεκαπέντε κορυφαίοι Έλληνες δημιουργοί, κατά συντριπτική πλειονότητα έμπειροι και πολυβραβευμένοι, αλλά και ορισμένοι νεότεροι. Όλες οι ιστορίες είναι τετρασέλιδες και, φυσικά, αυτοτελείς, καθώς αφηγούνται συγκεκριμένα «περιστατικά», άλλα βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα και άλλα ως μυθοπλασίες που εδράζονται και εκτυλίσσονται στην Αθήνα της Κατοχής, αναπλάθοντας το κλίμα και το πνεύμα της εποχής. Οι δημιουργοί ασχολούνται με τη φτώχεια και την πείνα, με τις ναζιστικές θηριωδίες, με τους μαυραγορίτες και τους γερμανοτσολιάδες, με την αντίσταση και την αυτοθυσία, έχοντας στο επίκεντρο όμως τους ανθρώπους, τα προσωπικά τους δράματα και τη συντριβή τους. Αλλά και την αξιοπρέπειά τους. Και τον αγώνα τους απέναντι στους κατακτητές.










Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Τόμεκ Γιοβάνης, Γιώργος Γούσης, Σπύρος Δερβενιώτης, Πέτρος Ζερβός, Δημήτρης Καμένος, Λέανδρος, Τάσος Μαραγκός, Θοδωρής Μπαργιώτας, Αλέξια Οθωναίου, Αλέκος Παπαδάτος, Θανάσης Πέτρου, Soloup, Γιώργος Τραγάκης, Γιώργος Φαραζής, Πέτρος Χριστούλιας.




Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», οι μαθητές περιηγήθηκαν επίσης στην έκθεση σπάνιου αρχειακού και φωτογραφικού υλικού και θαύμασαν τα έργα σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών που δημιούργησαν με αναφορές σε περιστατικά και μνήμες της κατοχής και της απελευθέρωσης. 

























Τέλος οι μαθητές περιηγήθηκαν με ενθουσιασμό στη μόνιμη έκθεση «Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα», που εκτείνεται σε 185 τ.μ. και δημιουργήθηκε το 1996 σε συνεργασία με το Ελληνικό, Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.), ενώ η λειτουργία του ξεκίνησε το 1998. Πρόκειται για ένα ζωντανό μουσείο, που προσπαθεί να αποτυπώσει την καθημερινή ζωή της Αθηναϊκής Πρωτεύουσας σε μια ιστορική διαδρομή από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι τα χρόνια του Μεσοπολέμου.

Αναπαριστά σε φυσικό μέγεθος μια Αθηναϊκή γειτονιά που αποτελείται από 8 παραδοσιακά μαγαζιά ( κατάστημα νεωτερισμών, φωτογραφείο, κουρείο, φαρμακείο, παντοπωλείο, τυπογραφείο και καπνοπωλείο).

Τα σπίτια είναι αντίγραφα πραγματικών κατοικιών της Αθήνας των αρχών του 20ου αι. κι έχει γίνει προσπάθεια η ” γειτονιά ” να είναι όσο το δυνατόν πιο ζωντανή και άμεση. Όλα σχεδόν τα αντικείμενα του Οδοιπορικού είναι αυθεντικά: τα ρούχα, τα καπέλα, οι μηχανές του τυπογραφείου και του φωτογραφείου, τα βάζα, τα φάρμακα, κλπ.